Wratten
Wratten komen veel voor. Wratten kunnen geen kwaad, maar zijn wel heel hardnekkig. Zij worden veroorzaakt door een virus. Als dit virus in contact komt met uw huid, kunt u een wrat krijgen. Wratten verdwijnen meestal vanzelf weer. Je lichaam vormt namelijk afweerstoffen tegen het virus. Deze beschermen je de rest van je leven tegen infecties met hetzelfde type virus. Bij gewone wratten kan het wel twee jaar duren voordat ze spontaan genezen, waterwratjes verdwijnen meestal sneller. Heb je een verstoorde afweer of gebruik je afweer onderdrukkende medicatie dan kan het nog veel langer duren.
Aanstippen
Bij de drogist vind je verschillende vloeistoffen en zalven waarmee je gewone wratjes kunt aanstippen. Middelen met salicylzuur weken het bovenste laagje van de huid los. Je moet deze dagelijks gebruiken. Salicylzuur kan de gezonde huid irriteren, smeer daarom de huid rondom de wrat voor het aanstippen in met vaseline of zinkzalf. Producten met mierenzuur drogen wratten uit en daarmee hoef je de wratjes maar een keer per week aan te stippen. Hiermee wordt de wortel van de wrat aangepakt en de wrat dus letterlijk tot in de kern behandeld.
Bij waterwratjes kun je het beste gewoon afwachten.
Bevriezen, snijden of wegbranden
Als salicylzuur niet werkt, kunt u de wrat met stikstof laten bevriezen. Probeer de dagen voor de behandeling zoveel mogelijk huidlagen van de wrat te verwijderen met een eeltvijl. Stikstof zit in een dampend vat. Een grote wattip gaat in het vat en wordt vervolgens op de wrat gedrukt. Vaak ontstaat er een blaar die binnen een week verdwijnt. Als de behandeling met stikstof niet in een keer helpt, moet de behandeling